tiistai 12. kesäkuuta 2018

Teatteriesitys: Peppi Pitkätossu



Kuva: Tapio Väntsi



Missä: Ruskon kesäteatterissa, Vanhatie 11

Milloin: Ensi-ilta oli sunnuntaina 3.6.2018 Tästä linkistä pääset katsomaan, milloin ovat muut näytökset.

Kävin katsomassa esityksen sunnuntaina 10.6.2018. Tämä ja kaikki muut näytelmän esitykset ovat loppuunvarattuja!

Alkuviikosta ilma oli hieman koleahko, mutta sunnuntaiksi ilma lämpeni kesäiseksi. Ruskon kesäteatterin katsomo on katettu, joten katsoja on sateelta suojassa. Kesäsään vaihtelevuuden takia kannattaa aina silti ottaa mukaan hieman ylimääräistä vaatetusta.

Esityksen kesto: Noin 1 h 55 min väliaikoineen

Ikäraja: Ei ikärajaa

Käsikirjoitus: alkuperäinen käsikirjoitus Astrid Lindgren, dramatisointi Staffan Götestam, suomennos Liisa Ryömä

Ohjaaja: Tapio Väntsi

Musiikki: Georg Riedel, Anders Berglund, Jan Johansson

Musiikin sovitus ja tuotanto: Jouni Lehtonen

Koreografia: Marko Carlson

Lavastuksen suunnittelu ja tarpeisto: Katri Uuttu

Puvustus ja tarpeisto: Tarja Siirtola-Virta

Maskeerauksen suunnittelu: Tarja Siirtola-Virta ja työryhmä

Ääniteknikko: Vili Hokkanen

Esiintyjät: (aakkosjärjestyksessä) Aava Aaltonen, Mimosa Ahde, Elena Blomqvist, Iida Blomqvist, Eikku Flinkman, Sanni Huhtala, Myy Hämäläinen, Mikko Jäästö, Kristiina Koljonen, Emilia Mäkilä, Maarit Mäkipää, Oosa Mäkipää, Alma Pajunen, Hannu Pajunen, Anni Rantala, Toni Rautio, Riitta Sahla, Vili Suonpää, Lotta Uuttu ja Jade Vainio.

Kuva: Tapio Väntsi

Näytelmästä:

Ohjaaja Tapio Väntsi kertoo kertoo, että Peppi-näytelmää esitetään koko ajan jossain päin Suomea. Täksi kesäksi Peppi on saatu Ruskolle. Ensimmäinen teatteriesitys Peppi Pitkätossusta sai ensi-iltansa Tukholmassa maaliskuussa 1946. Mielestäni on hienoa, että lastennäytelmä on kestänyt aikaa jo 72 vuotta.

Näytelmä alkaa siitä, kun Peppi (Lotta Uuttu) muuttaa Huvikumpuun ja saa uusiksi ystävikseen Tommin (Toni Rautio) ja Annikan (Iida Blomqvist). Teatterin lavalla ehditään käydä koulussa, sirkuksessa ja monessa muussakin paikassa ennen kuin on loppuaplodien aika.

Näytelmä etenee varsin nopeasti ja sekä liikuttavat että iloiset kohtaukset ovat hyvin tasapainossa. Peppi näyttämöllä (Pippi på scen) -kirjan kirjoittaja Martin Hellström kertoo, että kun Peppi-kirjasta muokattiin näytelmäversiota siitä vähennettiin dialogia ja sanaleikkien osuutta. Sen sijaan siihen lisättiin kakkuja, poliiseja, menoa ja meininkiä (vapaasti suomennettu ruotsinkielisestä Wikipedia-artikkelista Pippi Långstrump). Aikuiskatsojan näkökulmasta riehumiskohtauksia olisi voinut hieman lyhentääkin.

Lavastus on raikas ja siinä on paljon yksityiskohtia. Pepin makuuhuoneen seinällä on muistuttamassa enkelinsiivet äidistä ja laivataulu merirosvoisän ammatista. Lavastuksessa on myös kiinnitetty huomioita turvallisuuteen. Katolle kiipeävillä on turvavaljaat ja kattolamppu on kiinnitetty niin lujasti, että siinä voi huoletta keinua. Huvikumpuun kuuluu olennaisena osana myös Pepin apina herra Tossavainen, jonka Hannu Pajunen elävöittää kekseliäästi.

Kuva: Tapio Väntsi



Minä ja Heppu (Maarit Mäkipää)
Kuva: Jussi Lahtonen
Näytelmä on roolitettu luontevasti ja monelle näyttelijälle tarjoutuu mahdollisuus tukea tarinaa useassa hyvin toteutetussa sivuroolissa. Nuoremmat lapsinäyttelijät pääsevät loistamaan erityisesti sirkuskohtauksen pelleinä ja akrobaatteina. Maarit Mäkipään esittämät hevosroolit ovat taitavasti tehtyjä ja fyysinen komedia varsin onnistunutta. Rooliasun alla tulee varmasti myös todella kuuma.

Peppi Pitkätossu on koko perheen näytelmä, josta jää hyvä mieli. Parasta oli kuulla pienten katsojien nauravan. Näytelmässä on monta asiaa josta nauttia kuten kielellä leikittely, lasten välinen ystävyys ja se, että huumorintajuttomat aikuiset joutuvat miettimään omia näkemyksiään uudestaan. Liikuttavaa on Pepin vahva usko siihen, että isä vielä palaa kotiin.

Esteettömyys:

Katsomossa on kaksi pyörätuolipaikkaa katsomon päädyissä. Teatteri pyytää ilmoittamaan pyörätuolipaikan tarpeesta etukäteen lippua varatessa.

Katsomon portaikkoon saadaan luotua tasainen istumapaikka tukilaudalla johon pyörätuoli nostetaan. Lämpimät kiitokset näyttelijöille Hannu Pajuselle ja Mikko Jäästölle avustamisesta!

Kesäteatterin tiloissa on myös inva-wc. Kahvio on sekä ulko- että sisätiloissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti