tiistai 5. heinäkuuta 2016

Keskiaikaiset turnajaiset

Missä: Tuomiokirkontorilla Åbo Akademin päärakennuksen edessä.

Milloin: 30.6. - 3.7 2016. Keskiaikamarkkinat menivät tältä vuodelta. Tästä linkistä näet kuitenkin, missä Rohan Tallit seuraavan kerran esiintyy.

Mitä: Upea kokonaisuus, johon sisältyi kaunista ja huikeaa katsottavaa sekä paljon tietoa keskiaikaisista turnajaisista. Auringossa kiiltäviä haarniskoita ja komeita brokadeita hevosilla. Tiesitkö, että haarniskan sisälämpötila nousee 75 asteeseen? Peitsi painaa kahdeksan kiloa ja ratsukot kohtaavat toisensa 80 kilometrin tuntivauhdissa? Peitsen osumisvoima on siinä 650 kiloa.

Ohjelmanumeroihin kuuluivat muun muassa peitsitaistelu, esineiden poimimista maasta heittokeihään avulla sekä melee, joka tässä tapauksessa tarkoittaa lähitaistelua, jossa ei ole tarkoitus vahingoittaa vastustajaa vaan osoittaa taitojaan pudottamalla vastustajan kypärän päälle asetettu sulkapäähine.
Melee Wiktionaryssa englanniksi.

Vasemalla sir Nuotio, oikealla sir Bernardez


Turnajaisia katsellessani kiinnitin huomiota siihen, että ritarit ja ritaritar istuivat satulassaan kuin liimattuna eivätkä peitsien osuessa kilpeen huojahtaneet hallitsemattomasti mihinkään suuntaan. Tämä johtuu varmasti rautaisesta taidosta mutta myös siitä, että sotaratsastuksessa on erilainen istunta ja erimallinen satula kuin koulu - tai esteratsastuksessa. Tästä linkistä voit lukea lisää keskiaikaisesta ratsastustaidosta.

Tapahtuman esteettömyys: Tähän maastotyyppiin ja markkinoiden ihmispaljouteen en uskaltaisi enkä uskaltanut lähteä kyynärsauvojen kanssa. Olin jälleen siis matkassa manuaalipyörätuolin kanssa. Lukijani, jos sinulla on sähköpyörätuoli ja kokemusta Tuomiokirkontorin alueesta ja Keskiaikamarkkinoilla kulkemisesta, laita kommenttia kommenttiboksiin, niin lisään tiedot sivulleni.

Turnajaisalueelle en olisi päässyt ilman puolisoani, joka avusti minua. Turun Akatemiantalon ympäristö ei ole esteetön, ja turnajaisalueelle osui myös mielestäni pyörätuolille kaikkein hankalinta maastoa, nimittäin nupukiveä. Tämän lisäksi pyörätuolia pitää hetken matkaa vetää syvähkössä hiekassa, mikä on raskasta. Tähän olisimme halutessamme saaneet lisäapua. Pyörätuolin paikka oli katsomorakennelman vieressä. Paikalta näki hyvin noin puolet turnajaiskenttää, loppu jäi toisten katselijoiden varjoon. Kurkottelemalla toki näki enemmän. Ehkä jatkossa minulla kannattaisi olla mukana joku korotustyyny pyörätuoliin. Teattereissa on vain niin monenlaista katsomoa, että ei kaikkeen osaa varautua. Aika moniin katsomoihin pystyn sen muutaman askelen kävellen siirtymään, mutta tähän en. Ensimmäinen porras oli arviolta noin 60 cm korkeudella, samankorkuiset välit olivat myös muissa portaissa.

Itse katsomorakennelma tuntui olevan hieman hankalalta lähestyttävä useille katsojille. Kaiteet olisivat varmaan auttaneet asiaa, mutta en tiedä, mihin niitä tuontyyppisissä rakennelmissa voi kiinnittää. Toinen mikä voisi auttaa olisi joku "virallinen auttaja" henkilökunnasta, mutta siinä voi tulla vastaan se, että ihmiset eivät ehkä halua ottaa vastaan apua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti