keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Neule: Albion-sukat

Sukat jalassa. Kesäauringossa. Parvekkeella.



Sain hiljattain valmiiksi sukkaparin. Malli on nimeltään Albion. Se oli toukokuun mysteerisukkana Ravelryn Sock Knitters Anonymous - ryhmässä. Jos mysteerisukat neuloo määräajassa eli kahdessa kuukaudessa ja ilman muutoksia ohjeeseen, saa osallistua arvontaan, jossa voi voittaa lisää lankaa.


Mysteerisukka on viikon välein ilmestyvistä vihjeistä koostuva ohje. Sukassa on yleensä neljä osaa ja ne seuraavat toisiaan varsin ennalta-arvattavassa järjestyksessä. Tämän mysteerin teki puoleensavetäväksi suunnittelijan esittelyteksti:

"Koska tämän on tarkoitus olla mysteerisukka, olen kirjoittanut vihjeet niin, että jokaisessa niistä esitellään jokin uusi tekniikka , jota ei voi päätellä sitä edeltävistä osista. Tästä syystä vihjeet ovat keskenään eri mittaisia. Viimeinen vihje on monimutkaisin ja pisin, mutta koska se on viimeinen, niin ei ole kiirettä neuloa sitä loppuun ennen seuraavaa vihjettä."(Vapaasti suomennettu sukkamallin sivulta.)

Uudet tekniikat kiinnostavat aina, joten ei kun neulomaan vaan! Näissä sukissa minulle oli uutta se, että kantapää neulotaan lähes kaikilla varren silmukoilla eikä puolella varren silmukoista kuten yleensä. Näin neuloen saa sukanvarren kuvion jatkumaan pystysuorana myös kantakiilan ajan. 

Sukanvarren kuvio jatkuu pystysuorana myös kantakiilassa.


Kantapään käännös neulotaan ihan tavalliseen tapaan. Sitten poimitaan silmukat sukan kummaltakin sivulta ja neulotaan kantakiilan kavennukset lyhennetyin kerroksin. Kavennuksien paikka on jalkapöydän päällä. Tällainen muotoilu antaa hienoja mahdollisuuksia kuvioiden suunnitteluun. Ainoa miinuspuoli jonka keksin on se, että näin joutuu neulomaan tasona aika paljon. On toki makuasia, haittaako se vai ei.

Tässä sukassa oli myös juuri sopiva määrä kirjoneuletta. Valitsin värit, jotka mielestäni sopivat hyvin toisiinsa ja keskenään yhteen. Valitsemani väriyhdistelmä ei kuitenkaan tuo kirjoneulekuviota parhaalla mahdollisella tavalla esiin. Näitä sukkia neuloessa sain hyvän oppitunnin värien käytöstä neuleessa. Lopputulos on mielestäni  kuitenkin hyvä ja väriyhdistelmä on iloinen ja raikas. Kuviolankoja kului varsin vähän: 2 - 6 grammaa per väri, joten tähän voi hyvin käyttää pienet jämäkerät.



Albion-sukissa on käytetty useita Brittein saarten perinteisiä neuletekniikoita. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti