sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Nosferatu: Nyt jo kuulen Kuolonlinnun laulun

Lübecker Salzschpeicher, joka toimi elokuvassa myös Nosferatun kaupunkikotina.Missä:Kotisohvalla

Milloin: YLE-Areenasta 9.12 2017 - 9.3.2018 eli 90 päivää.
Ensi ilta oli Haagissa 17. helmikuuta 1922

Ohjaus: Friedrich Wilhelm Murnau.

Nimiooleissa: Max Schreck, Alexander Granach, Gustav von Wangenheim, Greta Schröder

Restaurointi: Luciano Berriatúa / Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung 2005–2006.


Tietoa elokuvasta ja sen taustoista

Nosferatun oli alunperin tarkoitus olla mukaelma Bram Stokerin romaanista Dracula. Stokerin leski, joka omisti Draculan tekijänoikeudet ei kuitenkaan antanut lupaa filmatisoinnille. Siispä F. W. Murnau lainasi Bram Stokerin työn ilman lupaa ja teki henkilön- ja paikannimiin pieniä muutoksia, ajatellen ehkä, että laina jäisi huomaamatta. Laina ei kuitenkaan jäänyt Stokerin leskeltä huomaamatta ja tämä haastoi elokuvan tuottaneen yhtiön oikeuteen. Oikeus linjasi, että tekijänoikeutta on loukattu ja määräsi elokuvan kaikki Saksassa olevat kopiot poltettavaksi.

Onneksi jokunen kopio säästyi tuholta ja niistä on voitu koostaa meidän nykykatsojien ja aiempien katsojien iloksi kokonainen elokuva. Muutama kopio oli ehditty toimittaa muun muassa Yhdysvaltoihin, jossa elokuva sai ensi-iltansa seitsemän vuotta saksankielisen ensiesityksen jälkeen, vuonna 1929. Oikeusjutusta syntynyt kohu möi niin elokuvaa kuin kirjaakin. Vaikka paljon Nosferatun filmikopioita tuhottiin, niin elokuva kiersi maailmaa edelleen.

Aivan alkuperäistä, kokonaista teosta ei kuitenkaan ole säilynyt."YLE Teemalla esitettävä Nosferatu on Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftungin toimesta restauroitu versio, joka perustuu lähinnä erääseen Ranskassa säilyneeseen väritettyyn kopioon; osia on digitoitu tšekkiläisestä ja plansseja saksalaisesta kopiosta. Lisäksi elokuvaan on toteutettu kadonneita tekstiplansseja pieteetillä alkuperäisen typografian mukaisesti." Lisää tietoa YLEllä esitettävästä versiosta tästä.

Kreivi Orlokin ei-inhimillinen olemus - eläimellisyys

Kreivi Orlok on muodoltaan kovin erilainen kuin myöhempien vampyyrielokuvien vakiinnuttama frakkiin pukeutuva herramiesvampyyri. Todella hieno takki Orlokilla kuitenkin kyllä on. Hän muistuttaa enemmän eläintä kuin ihmistä. Kreivillä on varsin pitkät etuhampaat, hän on kovin kalpea ja muutenkin kummitusmaisen oloinen. Rottamaiset etuhampaat ja hurjat kynnet liittävät hänet yhtäältä hänen mukanaan kulkeviin rottiin ja rottien kautta ruttoon, tartuntatauteihin ja kuolemaan. Kreivi Orlok vaikuttaa olevan surullinen ja yksinäinen hahmo eikä hän oikein tiedä eikä taida välittääkään siitä, miten ihmisten kanssa toimitaan.

Elokuva on kestänyt aikaa jo lähes vuosisadan. Se etenee tapahtumiltaan hitaammin kuin nykyfilmit. Tyyliltään elokuva on erittäin mahtipontinen ja pateettinen. Elokuvan visuaalisesti tunnetuimmassa kohtauksessa pelkkä Orlokin varjo kiipeää portaita Hutterin asuntoon. Ainoa, mikä elokuvassa varsinaisesti häiritsee on se, että herra Hutter ei millään tajua että kreivi Orlok on vampyyri. Tämä sama ominaisuus on sittemmin sälytetty useille Hutter/Harker -hahmoille.

Elokuva ei nykykatsojaa pelota, mutta antaa paljon ajattelemisen aihetta. Itseäni ihmetyttää muun muassa se, että miksi elokuvaan aina löytyy uhrautujanaisia? Toisin sanoen jostain uhasta ei päästä, ellei kaunis neitokainen ole valmis uhraamaan henkeään elokuvan "hirviölle". Laitan sanan hirviö tässä lainausmerkkeihin siksi, että lukija/katsoja voi itse elokuvaa katsoessaan päätellä kuka kulloinkin on varsinainen hirviö. Muun muassa elokuvista Nosferatu, Frankenstein, Frankensteinin morsian, Susimies ja Näkymätön mies löytyy klassinen nuori, kaunis ja mahdollisesti vähän yksinkertainen uhrautujanainen. Tästä virkistävänä poikkeuksena on Muumio (1932) jossa Ankh-es-en-Amon ei suostu uhrattavaksi ja omalla toiminnallaan aiheuttaa elokuvassa merkittävän suunnanmuutoksen.

Lähteet:

All copies of the cult classic “Nosferatu” were ordered to be destroyed after Bram Stoker’s widow had sued the makers of the film for copyright infringement
https://www.thevintagenews.com/2017/04/05/all-copies-of-the-cult-classic-nosferatu-were-ordered-to-be-destroyed-after-bram-stokers-widow-had-sued-the-makers-of-the-film-for-copyright-infringement/. Haettu 10.10.2017
Wikipedia; Nosferatu
https://en.wikipedia.org/wiki/Nosferatu#cite_note-2. Haettu 10.10.2017
Nosferatu ja Dracula – vampyyrihistoriaa Teemalauantaissa 9.12.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/12/05/nosferatu-ja-dracula-vampyyrihistoriaa-teemalauantaissa-912. Haettu 10.10.2017
Great Movie Nosferatu https://www.rogerebert.com/reviews/great-movie-nosferatu-1922. Haettu 10.01.2017
Nosferatun iMDb-sivu http://www.imdb.com/title/tt0013442/?ref_=nv_sr_1.Haettu 12.01.17
Nosferatun tv-tropes -sivusto http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Film/Nosferatu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti