keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

Ruskon kesäteatteri: Tippukivitapaus


Kuva: Katri Alajärvi, Ruskon kesäteatteri 2019

Missä: Ruskon kesäteatterissa (Vanhatie 11, 21290 Rusko)

Milloin: Ensi-ilta oli sunnuntaina 2.6.2019. Tästä linkistä pääset katsomaan, milloin ovat muut näytökset.

Kävin katsomassa esityksen ensi-illassa sunnuntaina 2.6.2019 klo 18.30. Ilma oli pääosin aurinkoinen mutta iltaa kohden jo viileämpi. Ruskon kesäteatterin katsomo on katettu, joten pieni sadekaan ei olisi haitannut. Vaihtelevien kesäolojen ja tuulen takia on silti syytä varustautua riittävällä vaatetuksella varsinkin iltanäytöksiin.

Esityksen kesto: Noin 2 h 05 min väliajan kanssa.
Ikäraja: Ei ikärajaa, suositusikäraja yli 3-vuotiaille.
Käsikirjoitus: Laura Ruohonen
Ohjaaja: Pauliina Salonius
Musiikin sävellys: Anna-Mari Kähärä
Musiikin toteutus: Jouni Lehtonen
Koreografia: Marko Carlson ja Pauliina Salonius
Ääniteknikko: Esteri Mäkinen
Lavastus ja tarpeisto: Tarja Siirtola-Virta ja Elena Blomqvist
Papupurkki: Jorma Rand
Lavastusmaalaus: Sanna Wilson
Puvustus: Tarja Siirtola-Virta
Maskeeraus: Näyttelijät
Lehdistökuvat: Katri Alajärvi
Esiintyjät: (aakkosjärjestyksessä) Aava Aaltonen, Mimosa Ahde, Iida Blomqvist, Eikku Haahti, Sanni Huhtala, Mikko Jäästö, Julius Kalliokoski, Kristiina Koljonen, Emilia Mäkilä, Alma Pajunen, Hannu Pajunen, Anni Rantala, Riitta Sahla, Vili Suonpää, Pirkko Toivonen ja Jade Vainio.

Laulua, sanaleikkejä ja suuria tunteita

Tippukivitapaus on uusi koko perheen musikaali, joka perustuu Laura Ruohosen samannimiseen runoteokseen. Teoksen musiikin on säveltänyt Anna-Mari Kähärä. Suomen kantaesitys oli Kansallisteatterin suurella näyttämöllä marraskuussa 2017. Ruskon kesäteatteri on ensimmäinen teatteri, joka esittää Tippukivitapauksen kantaesityksen jälkeen.

Tippukivitapaus on kertomus pienen pavun matkasta etsimään maailman parasta piiloa ja siitä, mitä sitten tapahtui. Seija Soija (Iida Blomqvist) joutuu hukkaan ottovanhempiensa tavarakaaoksessa. Setä ja Täti Soija eivät huomaa Seijan kadonneen. Tästä harmistuneena rohkea pikku papu päättää etsiä maailman parhaan piilopaikan. Matkansa alussa Seija kohtaa ujon Hujopin (Julius Kalliokoski), joka lähtee hänen kanssaan piilopaikkaa etsimään. Etsintä vie kaksikon monenlaisiin paikkoihin ja tilanteisiin, seikkailuihin ja kommelluksiin. Matkallaan he tapaavat muita värikkäitä hahmoja ja ovat hetken mukana näiden maailmassa. Samalla he oppivat jotain itsestään ja toisistaan.

Viime syksynä Kaarina-teatterin Ylpeydessä ja ennakkoluulossa säätyläisneito Lydia Bennettiä ja upseeri George Wickhamia esittäneet Iida Blomqvist ja Julius Kalliokoski ovat nyt päässeet Tippukivitapauksessa aivan erilaisiin rooleihin. Kalliokosken ja Blomqvistin roolityöt tukevat hienosti toisiaan.
Kuva: Katri Alajärvi, Ruskon kesäteatteri 2019
Seikkailussa heitä seuraa myös lentämään opetteleva pikkuinen Tukaani (Sanni Huhtala). Sanni Huhtala on valloittava Tukaanin roolissa. Tukaani ei paljoa puhu, mutta hän on kaikessa mukana. Sivurooleissa nähdään Laura Ruohosen runokirjoista ja sen pohjalta tehdystä tv-sarjasta Yökyöpelit tuttuja hahmoja. Pirkko Toivonen tuo näyttämölle lempeän ja hiukan höpsön Mahtimummeli Päätäi Väätäisen. Pidin erityisesti hänen roolipuvustaan ja siitä, miten ”ylimääräinen” käsipari toimi. Agenttinero Naruna nähdään Hannu Pajunen, joka on tänä keväänä esittänyt Teatteri Akselissa myös toista mestarietsivää eli Hercule Poirotia. Tässä näytelmässä Pajunen pääsee Narua paremmin esille Mursuportieerin roolissaan. Mikko Jäästö tekee mainion kaksoisroolin setä Soijana ja raakalais-öllökki Karmu Gurmeena.

Kuva: Katri Alajärvi, Ruskon kesäteatteri 2019


Olen käynyt neljänä vuonna peräkkäin katsomassa Ruskon kesäteatterin näytelmät. Ruskolta on jäänyt vahvimpana mieleen yhdessä tekeminen ja hyvä tunnelma. Pidän siitä, että rooleja löytyy sekä kokeneemmille että uudemmille näyttelijöille. Neljän vuoden aikana on ollut ilahduttavaa seurata nuorten näyttelijöiden kasvua ja muuntautumiskykyä.

Kaikissa katsomissani näytelmissä on ollut paljon joukkokohtauksia. Yhdessä tekeminen sekä erityisesti yhdessä laulaminen ovat Tippukivitapauksen vahvuus. Lauluissa on monen monta tyylilajia, silti tavalla tai toisella niissä kuuluu kansanmusiikki. Esimerkkeinä hyvin erilaisista lauluista ja niiden runoista ovat Diktaatta, Suuruudenhullu Rusina ja Tulivuoren kuumat kyyneleet.

Mulle kuuluu kaikki valta:
yksinvalta

tasavalta
itsevalta
vinovalta

Lisää kahmin kaikkialta
- vaikka vessanpytyn alta
silloin tuntuu mahtavalta!

Lausui Taatta kaikkivalta,
istuimeltaan huojuvalta.
Vuori itkee laavaa
kivisydämen haavaa.
Vaan tällä haavaa
kasvaa kyyneleet naavaa.

Diktaatassa aikuiskatsoja voi tunnistaa useammankin menneen ja nykyisen yksinvaltiaan. Samalla ruttuinen vessaharjan kanssa heiluva rusina on varsin hauskaa katsottavaa. Laulu on kuin esittelyaaria oopperassa, jossa hahmo kertoo kuka on ja mitä tekee. Tulivuoren kuumat kyynelet on kaunis ja melankolinen duetto. Kohdasta kasvaa kyyneleet naavaa tulee mielikuva siitä, että on itketty niin kauan, että kyynelilläkin on naavaparta. Kummankaan laulun tunnelmissa ei kuitenkaan viivytä kovin kauan. Iloiset ja vakavat aiheet ovat hyvin tasapainossa.

Musikaalin puvustus on iloinen ja valloittava. Puvustaja Tarja Siirtola-Virta kertoi, että hän sai ohjeet siitä, että tv-sarjasta tuttujen hahmojen eli Seija Soijan, Ujon Hujopin, Mahtimummeli Päätäi Väätäisen, Agenttinero Narun sekä suuruudenhullun rusinan piti olla ennalta tunnistettavia. Muutoin puvustuksessa oli vapaat kädet. Suosikkini puvustuksesta on maailman vanhin pizza toukkineen kaikkineen.

Elena Blomqvist kertoi myös lavastuksessa olleen haasteita, koska Ruskolla ei ole käytettävissä samanlaista tekniikkaa kuin Kansallisteatterissa. Ruskolaiset ovat vastanneet haasteeseen hyvin ja lavastus jättää tilaa myös mielikuvitukselle.

Koska isotkin produktiot muuntuvat mainiosti Ruskon teatterilavalle, olisi mielenkiintoista nähdä, minkälaisen version Ruskon kesäteatteri saisi aikaiseksi vaikkapa Kesäyön unelmasta. Siinä olisi aineksia sekä lapsia että aikuisia kiehtovaan hullutteluun ja mielikuvituksellisiin roolituksiin. Onhan Tippukivitapauksen ohjannut Pauliina Salonius kunnostautunut Shakespeare-ohjaajana esimerkiksi Salon teatterin taannoisessa Macbethissa.

Esteettömyys:

Ruskon kesäteatterin katsomossa on kaksi pyörätuolipaikkaa katsomon päädyissä. Teatteri pyytää ilmoittamaan pyörätuolipaikan tarpeesta etukäteen lippua varatessa.

Katsomon portaikkoon saadaan luotua tasainen istumapaikka tukilaudalla johon pyörätuoli nostetaan. Noston avuksi tarvitaan avustajaa sekä teatterin väkeä, joka on ystävällisesti auttanut useana vuonna.

Kesäteatterin tiloissa on inva-wc. Kahvio on sekä ulko- että sisätiloissa.


1 kommentti:

  1. Toivottavasti kesällä 2022 Ruskon kesäteatteri voisi taas esittää näytelmän, kaksi edellistä kesää jäivät koronan takia väliin ja ikävä ilkivaltakin on Ruskoa riivannut.

    VastaaPoista