lauantai 30. kesäkuuta 2012

Värjäyskokeilut jatkuvat

Värjäsin lisää lankaa tämän viikon tiistaina. Nyt kelpaa blogata. Värjättäväksi päätyi lahjoituslankaa erään Ravelrylaisen sukulaisen vintiltä. Langat ovat pitkään maanneet omassakin varastossani, ja nyt värjäyksestä innostuneena niille löytyi uutta käyttöä. Langat ovat vanhan tuotannon Novita 7-veljestä. Tässä on ensin tarjolla kuvatarina ja kuvien jälkeen hajatelmia värjäyksestä.

Varaston pohjalta pengotut kerät

Samat kerät vyyhditettyinä, eikös ole hauskannäköiset?

Langat jäähtymässä värjäyksen jälkeen.

Uudelleen vyyhditetyt


Työtä varten kerityt

Kukkaa pukkaa.


Ensin laitoin langat 5 dl etikkaa 5 litraa vettä – liemeen oleentumaan muutaksi tunniksi. Aiemmin päivällä olin sotkun ja rumien sanojen saattelemana sekoittanut väriliemiä purkkeihin. Luvattoman paljon tuli sutattua ja hanskoissakin oli reikä, joten sormet ovat hitusen punakukertavat.Ei tosiaan kannata käyttää Ikean pyöreäkantisia pikkulasipurkkeja liemipurkkeina, kuumuuden vaikutuksesta kannesta tulee viutilo ja purkki vuotaa.Päätin aloittaa turvallisesti keltaisella väriliemellä, kuten värjäyspäivänäkin.

Ensimmäisenä liemeen pääsi kirkkaanvalkoinen vyyhti, siitä tulikin nopeasti pääsiäistipun keltainen. Laitoin samaan liemeen valkoisen ruskeilla pilkuilla meleeratun langan. Siitä tuli hieman sotkuisempi, harmaaseen taittava keltainen. Keltaiseen liemeen pääsi myös vaaleansininen pikku vyyhti. Sen olemus parani ainakin sata prosenttia sillä siitä tuli kaunis vaalea ruohonvihreä. Siirsin keltaisen liemen sivuun ja otin käyttöön gold-värin. Se nyt ei varsinaisesti ole kullanvärinen, pikemminkin lämmin keltainen. Kastoin molemmat vyyhdit tähän liemeen, kirkkaanvalkoisesta tuli kaunis, hieman oranssihtavan keltainen. Meleerattu lanka ei tuosta kovin paljon paremmaksi muuttunut. Sekoitin oranssin liemen ja laitoin meleeratun ja toisen, ruskea- ja oranssimeleeratun oranssiin liemeen. Jälkimmäisestä tuli kaamea.

Seuraavaksi sekoitin brick-liemen (punaruskea) ja oranssimeleerattu kaameus pääsi siihen. Tässä värivalinta osui kohdalleen. Samaan liemeen pääsi myös siniharmaameleerattu vyyhti. Sitä saikin liottaa pitkän aikaa ja väriä lisätä, jotta sininen peittyisi. Tätä vyyhtiä yritin myös oranssilla värjätä, mutta lanka ei jaksanut muuttua kuin hieman vihertäväksi. Tässä taitaa tulla havaittavaksi se tosiasia, että eri värit on värjätty erilaisiin pohjiin. Oranssiruskeameleerattua vyyhtiä uitin miltei joka liemessä jotka sekoitin: brick, pumpkin, brown, yellow, orange ja purple. Lopulta vyyhdistä tuli kaunis poltettu oranssi.

Huonoiten väriä otti 7-veljestä neliraita, ehdin jo epäillä, onko lanka veikkaa ollenkaa kun ei värjäänny? Se taitaa olla niin paljon käsiteltyä ja moneen otteeseen värjättyä tuo lanka. Kun kaikki muu menee pieleen, muista harmaa. Ensin yritin oranssia, ei tarttunut, sitten kokeilin purplea, siitä ei tarttunut kuin likainen sinisävy. Heitin samaan liemeen sekaan aimo annoksen ruskeaa ja annoin lillua melkein kaksikymmentä minuuttia. Tuloksena on vaihteleva ruskeanharmaa, nimeksi voisi antaa vaikka Kallio. Tähän en ole ihan tyytyväinen – hätiköinnin tulos. Kokeiluahan tämä on, ja nyt kokeilu antoi tuloksia.

Tekemällä oppii. Ensimmäinen vyyhti oli turvallinen keltainen. Noin kolmannen vyyhdin värjäämisen kohdalla aloin tavoittaa uudelleen tunteen siitä, että värjääminen on kivaa, tavallaan pääsin vauhtiin. Itse värjäys oli edelleen osin kuin pimeässä hapuilemista. Kasta vyyhti veteen ja katso mitä tulee, jos et pidä lopputuloksesta, värjää päälle jotain muuta. Siksi aloitin vaaleasta ja päädyin siniviolettiin eikä toisinpäin. Langoista ei tullut tuurilla yhteensopivia, mutta olisin toivonut vielä vähän lisää. Tästä lähden jalostamaan taitoa, en lähdekään hetsillään värjäämään villatakkini lankoja vaan teen erilaisia kokeiluja. Ei niin, että takista pitäisi tulla täydellinen, mutta en nyt kyllä ehdoin tahdoin lähde rumaa värjäämään. Värjäämäni langat pääsivät jo koukulle, niistä tulee Almond Blossom Bag.

1 kommentti:

  1. Kyllä ne langat muotonsa löytävät, sen voin luvata. Ihan varmasti löytävät! Niin ilmiasunsa kuin muotonsa.

    VastaaPoista